Γαλλία: Μετά από 4 μήνες οι εργαζόμενοι στην «Πεζό» τελείωσαν την απεργία με το κεφάλι ψηλά
Δημοσίευση: Δευ, 20/05/2013 - 12:50
Φωτογραφία από παλαιότερη κινητοποίηση των εργαζόμενων στην Πεζό (φωτό:ΑΡ)

«Τελειώνουμε την απεργία όρθιοι, με το κεφάλι ψηλά». Αυτά τα λόγια είπε συνδικαλιστής-απεργός του εργοστασίου της «Πεζό-Σιτροέν» στο Ολνέ, έξω από το Παρίσι, μετά την απόφαση που πήραν οι εργάτες στη γενική τους συνέλευση της Παρασκευής 17 Μάη για την αναστολή της απεργίας μετά από τέσσερις μήνες σκληρού αγώνα, διατρανώνοντας ότι παραμένουν ακλόνητοι στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Οι εργάτες πέτυχαν την ακύρωση των τρομοκρατικών απολύσεων συναδέλφων τους που πρωτοστατούσαν στην απεργία, καθώς και την παύση κάθε πειθαρχικής και ποινικής δίωξης εκ μέρους της εργοδοσίας, ενώ απέσπασαν από την εργοδοσία και εγγυήσεις για όσους εργάτες θα μετατεθούν σε άλλο πόστο μετά το κλείσιμο του εργοστασίου.

Όλο αυτό το διάστημα, οι απεργοί πολεμήθηκαν με κάθε μέσο τόσο από την εργοδοσία και τα τσιράκια της στα αστικά ΜΜΕ, όσο και από την «αριστερή» κυβέρνηση του Ολάντ που κάλυψε πλήρως την εργοδοσία και δε δίστασε να στείλει τις δυνάμεις καταστολής ενάντια στους απεργούς.

Αξιοσημείωτη ήταν, όλο αυτό το διάστημα, η στήριξη και η ταξική αλληλεγγύη προς τους απεργούς που εκφράστηκαν από εργαζόμενους πολλών κλάδων, κάτι που έδωσε κουράγιο στους απεργούς για να «κρατήσουν», όπως οι ίδιοι παραδέχονται. Έλληνες μετανάστες στη Γαλλία καθώς και η Κομματική Οργάνωση Γαλλίας του ΚΚΕ βρέθηκαν σταθερά στο πλευρό των απεργών.

Σήμερα, και οι ίδιοι οι απεργοί αναγνώρισαν ότι αυτό που έλειψε ήταν το να διευρυνθούν οι κινητοποιήσεις και στα άλλα εργοστάσια της «Πεζό-Σιτροέν», αλλά και γενικότερα στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Αγώνες σαν κι αυτόν αναδεικνύουν πιο φανερά, κάνουν ακόμα πιο χτυπητή την έλλειψη ενός ΚΚ με επαναστατική στρατηγική, την έλλειψη ενός ταξικού πόλου στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα σε μια μεγάλη καπιταλιστική χώρα, όπως η Γαλλία. 

Οι εργάτες της «Πεζό-Σιτροέν», που σήκωσαν την πολύμηνη απεργία, ξέρουν καλά πως ο αγώνας τους δεν τελειώνει εδώ, αλλά το αντίθετο, μόλις αρχίζει. Όπως έλεγε και το σύνθημα που φώναζαν οι εργάτες στη μεγάλη απεργία των 40 ημερών στο ίδιο εργοστάσιο το 1982: «Haya Haya», που στη γλώσσα των εργατών, τα αραβικά, μιας και τότε η πλειοψηφία τους ήταν από τη Βόρεια Αφρική και με δυσκολία μιλούσε τα γαλλικά, σημαίνει «εμπρός εμπρός».