Γαλλία: Απεργία των εργαζομένων στην Εθνική Βιβλιοθήκη
Δημοσίευση: Κυρ, 09/06/2013 - 21:35

Σε απεργία προχώρησαν οι εργαζόμενοι στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας στο Παρίσι, το Σάββατο 8 Ιουνίου. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας που είναι ο κανόνας στη Βιβλιοθήκη.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν ελάχιστες θέσεις μόνιμου προσωπικού (κυρίως υψηλά ιστάμενοι υπάλληλοι, όπως υπεύθυνοι αιθουσών κτλ) και πολλές δεκάδες εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης, που κάνουν τη σημαντικότερη αλλά δυσκολότερη δουλειά, εξασφαλίζουν την ομαλή παροχή υπηρεσιών στους επισκέπτες, μελετητές και ερευνητές (π.χ. τα Σάββατα και τις Κυριακές εργάζεται ουσιαστικά μόνο το προσωπικό μερικής απασχόλησης). Έτσι, 45 εργαζόμενοι δουλεύουν με συμβάσεις 4-9 μηνών και μισθούς πείνας 600-700 ευρώ και μόλις 15 με συμβάσεις 3 ετών, με τους πρώτους να έχουν και δυσκολία να πάρουν επίδομα ανεργίας αν δεν ανανεωθεί η σύμβασή τους.

Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας είναι γενικευμένες στη Γαλλία, ήδη από την προηγούμενη δεκαετία. Συμβασιούχοι και ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι συγκεντρώνονται κατά χιλιάδες σε χώρους όπως το εμπόριο, η βιομηχανία, επιχειρήσεις με συμμετοχή του Δημοσίου (ταχυδρομεία, τραίνα) αλλά και σε Πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, στους ερευνητές αλλά και στο διοικητικό προσωπικό.